Open House Festival

Black Kite Studios

offices

Bureau de Change Architects, 2022

46 Featherstone Street, EC1Y 8RN

Black Kite is an award-winning independent visual effects and design studio. Their new London studio - a riot of colour and geometry by Bureau de Change - supports a collective of creatives, offering a home from home.

Getting there

Tube

Old Street

Train

Old Street

Bus

243, 55

Access

Facilities

About

Bureau de Change's design scheme

Bureau de Change’s concept for this specially designed work environment was shaped by the building’s industrial past as an engineers and iron foundry. The geometric forms of traditional iron kilns have inspired the design of large volumes clad in painted, routed timber, whose ridged surfaces reference the vertical seams of the kilns. Together these volumes create a composition of dispersed intersecting circles across the grid established by the building’s existing columns at basement and ground floor levels. Each volume contains a rectangular void, enclosing production, editing, and colour suites in a controlled private environment. Smaller cylinders intersect the private working spaces to create transitional thresholds.

Carved-out spaces within the volumes function as semi-private breakout spaces, each relating to its adjoining enclosed working suite, serving multiple functions within one volume separated by a single wall. The cut-outs are finished in a rough clay plaster, creating warm cave-like textures that contrast with the strong colours and forms of the cylinders. The placement of each of these cut-outs allows for a natural transition between private working areas, semi-private breakout sections, and a central open plan working space.

On the ground floor, a centrally-situated lounge links the reception in the front with the open plan production desks in the back. The desks are undesignated, allowing for ease of access and flexible, impromptu usage. A kitchen clad in stainless steel to reflect light and act as a centrepiece occupies one cylinder’s cut-out space, becoming the social core of the office. Deep blue handmade glazed ceramic tiles frame the kitchen’s curved recycled plastic countertop.

Carefully curated furniture placed among the cavities and the voids between the cylinders activates the spaces and creates a comfortable domestic atmosphere. The layout offers a mix of environments, giving users a choice of spaces according to their preferences and behaviours. The diverse spaces are connected seamlessly into one permeable plan, offering a sense of discovery through different layers.

Online presence

www.b-de-c.com

www.instagram.com/bureaudechange_architects

www.instagram.com/blackkitestudios

Nearby

Back to top of page